Η πορεία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe».

Η κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από την ελληνική Βουλή δημιουργεί νέα δεδομένα στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη- μέλη της Ένωσης αναμένουν τώρα την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων τον ερχόμενο Ιούνιο. Την ίδια ώρα δεκαέξι χρόνια από την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης», η οποία, επί ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δρομολογούσε την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί και πάλι να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις Βαλκανικές χώρες (με ορίζοντα το 2025) σε μια κρίσιμη περίοδο παγκοσμίως με πολλές γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Θα προχωρήσει και πώς το θέμα της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων; Ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν; Οι ιδιαιτερότητες κάθε μίας χώρας ξεχωριστά, οι αντιδράσεις και οι προοπτικές. Είναι προετοιμασμένη η Ένωση να δεχτεί νέα μέλη; Πόσο επηρεάζει τις εξελίξεις η εντεινόμενη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και η επιθυμία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να προωθήσουν ενέργειες που θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής;
Ποιος ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή; Ανησυχούν και πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Οι προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας του συμβουλίου της Ε.Ε. για το τρέχων εξάμηνο.
– Προώθηση της ενταξιακής προοπτικής στην Ε.Ε. των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών της δημοκρατίας, τόνωση της ανάπτυξης, ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας τόσο στην Ε.Ε όσο και πέρα από τα σύνορά της και η καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού.
– Η Ευρώπη στην παλάμη του χεριού σας. Θέλετε να ξέρετε τι έχει κάνει η Ευρώπη για σας, να συμμετέχετε στις ευρωπαϊκές εκλογές, να διαμορφώσετε μια εργαλειοθήκη ανάλογη των αναγκών σας; Δείτε το Citizens’ App!
Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα, είναι οι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι καθηγητές Άγγελος Συρίγος, Κωνσταντίνος Φίλης και Γιάννης Αρμακόλας, ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, καθώς και η δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά.

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα