Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, 05/07/2019

Dobredojdovte Premierot gospodin ALEKSIS TSIPRAS

Καλώς ήλθατε Πρωθυπουργέ κύριε Αλέξη Τσίπρα. Με την φράση αυτή υποθέτω ότι καλωσορίστηκε ο κύριος Πρωθυπουργός . Στην αναγνωρισμένη(!) πλέον από την Ελλάδα με την Συμφωνία των Πρεσπών Μακεδονική γλώσσα. Η επίσκεψη είχε επίσημο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Όμως είχαμε κάποιες όχι τυχαίες παραλείψεις. Εκτιμώ ότι θα καθιερωθούν ως «προηγούμενο» σε όλες τις υψηλού επιπέδου διμερείς επισκέψεις σε επίπεδο Πρωθυπουργών και άνω… Πιθανόν και στην ανταποδοτική επίσκεψη του Πρωθυπουργού κυρίου Ζόραν Ζάεφ .

Ευτυχώς , οι οικοδεσπότες πείσθηκαν προφανώς από τους ικανούς μας διπλωμάτες στα Σκόπια να μην υπονομεύσουν την επίσκεψη . Δεν ακούσαμε τον Εθνικό Ύμνο της γειτονικής μας χώρας . Αναφέρομαι στα στελέχη της Διπλωματικής μας Υπηρεσίας καθόσον οι πολιτικοί αρμόδιοι προφανώς δεν ενοχλούνται. Μην σπεύδετε να με χαρακτηρίσετε στην καλύτερη περίπτωση υπερβολικό ,στην χειρότερη όπως μας έχετε συνηθίσει ακροδεξιό ή εθνικιστή…

Με αναγκάζετε να ξαναγίνω ενοχλητικός. Δεν περιμένω απάντηση .Ερωτώ αν τούτοις για μια ακόμη φορά. Γιατί του «αρχιτεκτονικού» οικοδομήματος της Συμφωνίας των Ψαράδων και των έξι Πρεσπικών συνταγματικών τροπολογιών των γειτόνων μας εξαιρέθηκε στο Άρθρο 36 του Συντάγματος ; Είναι το μόνο άρθρο που με συμφωνία των Αθηνών αγνοεί και δεν ακολουθεί το erga omnes όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας .Δεν είναι σύμπτωση ή μία επιπλέον διαπραγματευτική αβλεψία .

Το Άρθρο 36 δίνει το δικαίωμα στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας , νωρίτερα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της αρχικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να μας υπενθυμίζει την οδυνηρή ,τραγική και σκληρή πραγματικότητα του τελευταίου γύρου του Εμφυλίου. Αφορά στις εδαφικές βλέψεις της Τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας στην δική μας Μακεδονία όπως αποτυπώθηκαν στη Διακήρυξη και τις Αποφάσεις του ΑΣΝΟΜ. Αφορά στους ΣΝΟΦίτες Σλαβομακεδόνες που συντάχθηκαν στην Ελλάδα με τις αποσχιστικές Αποφάσεις του Αυγούστου 1944. Μας θυμίζει την πιο σκοτεινή πλευρά του Εμφυλίου τη στιγμή που προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας. Το 36 αναφέρεται σε όσους έλαβαν μέρος στους «εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες» της Μακεδονίας χωρίς να προσδιορίζει το εδαφικό τμήμα της Μακεδονίας . Επίσης όλους εκείνους που εκδιώχθηκαν και φυλακίστηκαν λόγω της υποστήριξης των ιδεών για μία «ξεχωριστή ταυτότητα του Μακεδονικού λαού και της Μακεδονικής κρατικής οντότητας ».

Ο Εθνικός Ύμνος των γειτόνων μας εναρμονίζεται με το Άρθρο 36 του Συντάγματος. Δεν είναι η δική τους «Μακεδονία Ξακουστή» .Έχουν πολλές… Έμαθαν να τραγουδούν με πάθος τις δικές τους ιστορικές ψευδαισθήσεις. Ο Ύμνος όμως; Να οι στίχοι του : «Σήμερα επάνω από τη Μακεδονία γεννιέται νέος ήλιος της ελευθερίας! Οι Μακεδόνες αγωνίζονται για τα δίκαιά τους. Εκ νέου τώρα κυματίζει η σημαία της Δημοκρατίας του Κρουσόβου. Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!Τα Μακεδονικά δάση τραγουδούν δυνατά,νέα τραγούδια, νέες ειδήσεις! Η Μακεδονία ελεύθερη. Ζει ελεύθερα! Η Μακεδονία ελεύθερη. Ζει ελεύθερα!»

Έμαθα πλέον να μην απορώ. Όταν συμφωνείς με το Άρθρο 36 γιατί να σε ενοχλεί ο Ύμνος; Έστω και αν το περιεχόμενο του σήμερα παραβιάζει σε κάθε γραμμή και συνολικά την Συμφωνία των Πρεσπών.