Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα “HUFFPOST“, 09/01/2019

Έχει χαθεί τελείως η έννοια του κριτικού λόγου.

Για την Ελλάδα το 2019 αρχίζει έχοντας όλα τα συμπτώματα του διχασμού που δυστυχώς έχει προκαλέσει στην κοινωνία, στην αντιπροσωπευτική μας Δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα εξακολουθήσει και μάλλον θα ενταθεί η χρήση των απαράδεκτων προσδιορισμών που ακούσαμε το 2018. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια κανονικοί πολίτες. Απουσιάζει παντελώς το ”μέτρο”. Είμαστε ή εθνικιστές και ακροδεξιοί ή μειοδότες και προδότες. Έχει χαθεί τελείως η έννοια του κριτικού λόγου.

Έχουμε ευθύνη γιατί προτιμάμε τον αντίλογο με συνθήματα αντί του διαλόγου με επιχειρήματα. Συνειδητά επιλέγουμε την αυθάδεια, την σύγκρουση, την αντιπαράθεση, την πόλωση.

Έχουμε ευθύνη όταν αντί του καθαρού και ενάρετου δημοσίου λόγου προκρίνουμε την δημαγωγία, την αιχμηρότητα της υπερβολής, της προσβολής και της απαξίωσης. Θέσεων και χαρακτήρων. Επιχειρημάτων και προσώπων.

Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που ακούσαμε ακόμη και από το βήμα της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας βαριές κατηγορίες για δήθεν εθνικιστές, ακροδεξιούς, χρυσαυγίτες, φοβικούς, δειλούς, υποκριτές, ανήμπορους και ανίκανους. Οι λέξεις ακούστηκαν το 2018 σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ή απλά για εκείνους που στέκονται επικριτικά απέναντι στην Συμφωνία. Από την άλλη πλευρά έχουμε επίσης ευθύνη γιατί πιστεύουμε ότι προδότες, μειοδότες και εφιάλτες βρίσκονται ανάμεσα μας.

Βαριά και άδικα λόγια. Από Έλληνες για Έλληνες.