τα δόγματα του παρελθόντος είναι ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές θύελλες (Αβραάμ Λίνκολν)

Οι πάγιες και ενοχλητικές θέσεις της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, έχουν εδώ και πολλά χρόνια, μια εικοσαετία τουλάχιστον, την ”ειδική” τους θέση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Παλιότερα, η θέση αυτή της Άγκυρας ήταν γνωστή και σαν θεωρία περί ”γκρίζων ζωνών”.

Επειδή πολλά ακούγονται ήδη και ακόμη περισσότερα θα λεχθούν, παραθέτω για την ακριβή πληροφόρηση για τις τουρκικές αιτιάσεις, απαιτήσεις και διεκδικήσεις το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ιστοσελίδα.

“Yet, it is an incontestable fact that there are many islets and geographical features in the Aegean Sea whose sovereignty is not indisputably given to Greece.”

Άραγε υπάρχει συνευθύνη, συναντίληψη ή έστω εμπιστευτική ενημέρωση για τα θέματα που έχουν κατά καιρούς τεθεί και στο πλαίσιο των λεγόμενων Διερευνητικών Συνομιλιών; Αποκαλούνται έτσι ακριβώς για να μην κατηγορηθεί κάποιος ότι ”το συζητάμε” !

Διαχρονικά πράγματα θα ήσαν πιο εύκολα διαχειρίσιμα αν στην Αθήνα οι πολιτικοί μας ταγοί είχαν βρει τον καιρό και πάνω από όλα την διάθεση να συμφωνήσουν στο ελάχιστον:

Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Στη σύσταση δηλαδή ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ,κατά προτίμηση υπό τον Πρωθυπουργό. Με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και ειδικών, καθώς και των πολιτικών αρχηγών.
Η εξωτερική πολιτική μας, πρέπει να στηρίζεται στη σωρευμένη εμπειρία και στη γνώση. Τη γνώση προσδιορίζουν τα γεγονότα του παρελθόντος, η ορθή αντίληψη των ισορροπιών του παρόντος και η εκτίμηση και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον.

Συναίνεση και Συνεργασία ως παράγων ισχύος

Δεν θα παύσω ποτέ να υποστηρίζω ότι η ευρεία συναίνεση, η συνεννόηση και η συνέργεια των πολιτικών μας δυνάμεων – δεν περιλαμβάνω βέβαια την Χρυσή Αυγή- στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα ,αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση , συνιστούν παράγοντα ισχύος.

Λυπούμαι που ακόμη και την στιγμή αυτή ουδείς αναλαμβάνει την πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή. Χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Με ουσία και συνείδηση της ανάγκης της συνεννόησης τουλάχιστον στο ζήτημα της πολίτικης της Εθνικής Ασφάλειας (Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα”

Έκκληση προς τους πολιτικούς

Κυρίοι, τολμήστε επιτέλους την αναγκαία από τις περιστάσεις βαθιά τομή στην ανασυγκρότηση των θεσμών που συνδέονται με την Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας.