Συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος και στο δημοσιογράφο Γαβριήλ Χ. Σερέτη, 05-04-2019

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας φάσης κλιμάκωσης της Τουρκικής προκλητικότητας, με στόχο, όπως λέει η κυβέρνηση, ακόμα και το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. ¨Η εξέλιξη αυτή, δεν ακυρώνει εν τοις πράγμασι, τη “θετική ατζέντα” Τσίπρα, την ίδια την προσέγγιση κατευνασμού του Ερντογάν;

Οι επιθετικές τουρκικές προκλήσεις έχουν γνωρίσει επικίνδυνη κλιμάκωση το τελευταίο καιρό. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας προκαλούν προβληματισμό. Άλλο να ισχυρίζεται η Τουρκία ότι «έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Κύπρο» και άλλο αρμόδιοι να σπεύδουν να αναγνωρίσουν ότι η «Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα ζητήματα που την αφορούν». Με τον τρόπο που διατυπώθηκαν οι πρωτοφανείς ελληνικές θέσεις, η Άγκυρα μπορεί να τις παρερμηνεύσει ως εκ μέρους της Ελλάδος αποδοχή του «δικαιώματος» της να θέτει όλα τα ζητήματα. Η εσφαλμένη αυτή προσέγγιση, υπονομεύει μια εθνική θέση η οποία δέσμευε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση.

Ο διάλογος με την Τουρκία είναι σκόπιμος και χρήσιμος αν προετοιμάζεται σωστά. Στη διαδικασία των Πρεσπών η κυβέρνηση περιφρόνησε την αντιπολίτευση και τη βούληση του ελληνικού λαού. Αφόρισε όλους όσοι ήσαν αντίθετοι μεταξύ άλλων και για την αναγνώριση των συστατικών της Μακεδονικής ταυτότητας (γλώσσα και ιθαγένεια/εθνικότητα). Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα γίνει εάν το μοντέλο των Πρεσπών εφαρμοστεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία ή έστω με την Αλβανία.

Φοβάστε επισημοποίηση της διχοτόμησης στην Κύπρο;

Η διχοτόμηση της Κύπρο είναι μόνιμη επιδίωξη της Τουρκίας. Αυτό επεδίωξε με την εισβολή. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το Νοέμβριο του 1983 αυτό το σκοπό υπηρετούσε. Δεν θα αποκλίνει του στόχου της. Βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι η υπογράμμιση ότι: η ανοχή στη κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ ( Τουρκία ) υπονομεύει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, και την πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσικής επέμβασης, κατοχής και προσάρτησης της Κριμαίας . Η πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών δεν είναι πολιτική αρχών.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη στο Κυπριακό. Το καλό σενάριο το οποίο επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας είναι ο ενεργειακός πλούτος να αποτελέσει πολλαπλασιαστή διπλωματικών ευκαιριών και επιταχυντή λύσης. Όμως, με τη σημερινή τουλάχιστον Τουρκία και τις απόλυτα αρνητικές θέσεις της θεωρώ ότι αυτή η προοπτική δεν είναι ορατή. Τα πράγματα περιπλέκονται μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών .

Τι πήγε λάθος στις Πρέσπες; Αφήνει η Συμφωνία ανοιχτά ζητήματα, κι αν ναι, αυτά θα αμβλυνθούν ή θα οξυνθούν στο μέλλον;

Το θεμελιώδες λάθος της κυβέρνησης είναι ότι αγνόησε ένα εθνικό αξίωμα. Για να δώσεις μια μάχη πρέπει να πιστεύεις στο δίκαιο των θέσεων σου. Το τρίπτυχο που προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών είναι ότι : α) το πρόβλημα το κληρονόμησε η κυβέρνηση από τις προηγούμενες, β) ήταν αποτέλεσμα κάποιων Ελλήνων εθνικιστών και γ) ότι όλοι οι προηγούμενοι ήσαν «ανίκανοι, δειλοί, φοβικοί, ακραίοι…». Δεν θέλω να θυμίσω ποιοι διετέλεσαν Υπουργοί Εξωτερικών τα τελευταία 25 χρόνια για να μη γίνουν ενοχλητικές συγκρίσεις.
Από το 1991 έως τον Ιανουάριο του 2015, με το σύγχρονο Μακεδονικό ασχολήθηκαν έντεκα υπουργοί Εξωτερικών και επτά Πρωθυπουργοί. Κανείς από αυτούς, ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκε να συμφωνήσει στην αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας, ιθαγένειας/εθνικότητας.
Τώρα ανακαλύπτουν και το πρόβλημα που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών και με τη Μακεδονική Ταυτότητα (εμπορικό σήμα, ονομασία μακεδονικός-μακεδονική) των προϊόντων; Η Συμφωνία αντί να λύσει το θέμα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, το παραπέμπει σε μία προβληματική διαδικασία. Άραγε σήμερα έμαθαν ότι οι παραγωγοί/ εξαγωγείς επεξεργασμένων γεωργικών προϊόντων χρησιμοποιούν μόνο τις ονομασίες (Macedonian,Makedonsko) ή το σήμα «Made in Macedonia»; Το μόνο πεδίο το οποίο εναπομένει πλέον στην επόμενη κυβέρνηση να προσπαθήσει να κατοχυρώσει και να διασφαλίσει τα συμφέροντα μας είναι κατά την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται και πάλι σε κρίσιμη καμπή, με τα Τίρανα, μεταξύ άλλων, να εντείνουν τη στρατηγική απέναντι στην Ελληνική μειονότητα δια των απαλλοτριώσεων και των κατεδαφίσεων. Συμμερίζεστε το επιχείρημα ότι πρέπει να κλείσουμε τα ανοιχτά μέτωπα, προκειμένου να αφοσιωθούμε στην αντιμετώπιση της αναθεωρητικής Τουρκίας; Αν ναι, με ποιες … ανταποδοτικές χειρονομίες; Και, από την άλλη, πως μπορεί να συνδυαστεί μια τέτοια πολιτική με την υποστήριξη του Ελληνικού Κράτους απέναντι στην εθνική μειονότητα στην Αλβανία, τη μόνη εκτός συνόρων συμπαγή ελληνική μειονότητα; Υποστήριξη που προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του εθνικισμού, σύμφωνα με αρκετούς, όταν ο Ερντογάν “αλωνίζει” στις υποτιθέμενες “τουρκικές” μειονότητες;

Η μη λύση των εκκρεμοτήτων δεν αποτελεί τη καλύτερη συνταγή. Ταυτόχρονα, μια βιαστική λύση που θα ερμηνευθεί και ως υποχώρηση από την εθνική γραμμή αποτελεί μια προβληματική λύση. Εδώ και πολλούς μήνες επισημαίνω ότι το επιχείρημα «κλείνουμε τα ζητήματα με Σκόπια και Τίρανα, για να επικεντρωθούμε στη Τουρκία» είναι ευάλωτο. Η Αλβανία ανέβασε τους τόνους και η Τουρκία κλιμάκωσε επιχειρησιακά τις προκλήσεις μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άρα;

Οι αντιδράσεις των Τιράνων δείχνουν ότι το περί πρόσθετης αξιοπιστίας μας μήνυμα δεν έχει περάσει βορείως της Κακκαβιάς. Η αυτοαναιρούμενη ελληνική στάση μετά τη δολοφονία του ομογενούς στους Βουλιαράτες ερμηνεύθηκε από τα Τίρανα ως αδυναμία. Είχα προειδοποιήσει τότε ότι το επόμενο χτύπημα των Τιράνων θα εκδηλωθεί στη Χειμάρρα, καρδιά και κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Είναι απαράδεκτο αρμόδια χείλη , δομές του κράτους και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου να παίρνουν αποστάσεις από εκείνους που διεκδικούν τα θεμελιώδη και στοιχειώδη δικαιώματα τους που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου . Η κυβέρνηση πάσχει από κακή εκτίμηση των προθέσεων των Τιράνων και απουσία σχεδιασμού.
Ερωτώ: πότε είναι η τελευταία φορά που ο κος Πρωθυπουργός ή έστω ο κος Υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον πρόεδρο του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Βαγγέλη Ντούλε ; Είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει αυθεντικά και αποκλειστικά τη βούληση, την αγωνία εάν θέλετε και τις προσδοκίες της Ελληνικής Μειονότητας. Τη μήνυμα στέλνουμε στα Τίρανα;.
Οι Αλβανοί πολιτικοί αντιλαμβάνονται μόνο την σταθερή και συνεπή γλώσσα. Τα ελληνικά αντίμετρα αν υπάρχουν δεν μπορεί να εξαντλούνται μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελεσματικό μέτρο είναι η εκ μέρους της Ελλάδος λήψη προσωποπαγών διοικητικών μέτρων για όλα τα πολιτικά και μη πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας (από τα Τίρανα μέχρι τη Χειμάρρα) που αποφασίζουν και εκτελούν το ξερίζωμα του ελληνισμού της .

Η σημερινή Ευρώπη χαρακτηρίζεται από την άνοδο των νεοεθνικισμών, την ανισορροπία δυνάμεων, για αρκετούς και από την αλαζονεία, την αδράνεια και τον εφησυχασμό του πολιτικού προσωπικού. Έχει λόγο ύπαρξης η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τις παρούσες συνθήκες; Πως μπορεί να ανασχεθεί το κύμα που θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο το κοινό μας σπίτι;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά τη μεγαλύτερη και βαθύτερη κρίση της. Κρίση ταυτότητας και θεσμικής δυσλειτουργίας. Έχουμε ουσιαστικές αποκλίσεις των κρατών –μελών σε σχέση με το κοινό συμφέρον και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Η μεγαλύτερη δύναμη περιλαμβάνεται στις απλές λέξεις όπως : αλληλεγγύη, συμμετοχή, διαφάνεια, συνοχή, ανθρωπιά και δικαιώματα, δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη. Αυτή την Ευρώπη αποζητούσαμε ως ασφαλές λιμάνι. Αυτή είναι η Ένωση που αποτέλεσε πόλο έλξης όλων των Ευρωπαϊκών λαών γκρεμίζοντας το ιδεολογικό παραπέτασμα. Ο άνθρωπος, η αξία δηλαδή του κάθε πολίτη πρέπει να επιστρέψει στο κέντρο της πολιτικής. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει και ηθική δύναμη. Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι ένα ορόσημο στον αναγκαίο αγώνα κατά του εθνολαϊκισμού, της πολιτικής δημαγωγίας, του πολιτικού ψεύδους και της πολιτικής ανοσίας.
Γνωρίζουμε τις εθνολαϊκιστικές και δημαγωγικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στους εταίρους μας. Το καλοκαίρι του 2015 δώσαμε τον κορυφαίο αγώνα του συνταγματικού μας πατριωτισμού με το σύνθημα «Μένουμε στην Ευρώπη». Ήσαν απέναντί μας.

Ποια είναι η εκτίμηση ενός εμπειρότατου διπλωμάτη, που υπηρέτησε σε κρίσιμα πόστα και σε κρίσιμες περιόδους, για τη συνεννόηση, τουλάχιστον στα μεγάλα; Είναι εφικτή η περιπόθητη επανάσταση του αυτονόητου; Και ποιος είναι ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η εθνική συνεννόηση αποτελεί θεμέλιο για την ανάκτηση της εθνικής μας ισχύος. Η Συμφωνία των Πρεσπών μας οδήγησε σε έναν ασύμμετρο κοινωνικοπολιτικό διχασμό. Κλόνισε την εμπιστοσύνη της Ομογένειας στις ΗΠΑ, στο Καναδά και στην Αυστραλία. Ο απόδημος ελληνισμός ειδικά στις ΗΠΑ αποτελεί πολλαπλασιαστή της δύναμης της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο σχεδιασμός, η στρατηγική και η λήψη αποφάσεων πρέπει να στηρίζονται στην εμπειρία και στη γνώση. Όχι στον εγωκεντρισμό και τη ματαιοδοξία ή φιλοδοξία τους ενός. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά όργανα προκειμένου να αποκαταστήσει τη συνεννόηση και τη συναίνεση ως πυλώνες εθνικής ισχύος. Στη προσπάθεια αυτή είμαι στο πλευρό του.