Συνέντευξη στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα“, 18/09/2017

Ευκαιρία πολιτικής στήριξης ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ Η.Π.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΔΑ

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για να πετύχει η Ελλάδα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, στους τομείς της πολιτικής, της διπλωματίας, της οικονομίας και της άμυνας, μετά την ανανέωση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας, επισημαίνει, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο πρέσβης επί τιμή και πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον (2005 -2009), Αλέξανδρος Μαλλιάς.
Ο κ. Μαλλιάς, ο οποίος μίλησε το Σάββατο στην 9η Ολυμπιάδα Πνεύματος στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι, υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για σταθερότητα στην Ελλάδα και στηρίζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις ακριβώς λόγω της βάσης τους στη Σούδα, καθώς η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής χαρακτηρίζεται από αστάθεια και χάος.

Στην ομιλία του στο Κολυμπάρι με θέμα: «Οίκος, Πόλις, Οικουμένη», έκανε λόγο για:
•Ανάγκη αναθεώρησης του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
•Ανάγκη στην Ελλάδα η πολιτική να είναι στην υπηρεσία του μέτρου, δηλαδή της ισορροπίας και όχι το μέτρο να προσαρμόζεται στις ανάγκες της πολιτικής.
•Ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια με μεταρρυθμίσεις που «θα κάνουν τον πολίτη να νιώθει ότι μπορεί να αλλάξει την δική του Ευρώπη, τη δική μας Ευρώπη και να διορθώσει την πορεία της».

Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Αναφορικά με το ρόλο της Κρήτης στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κ. Μαλλιάς παρατηρεί: «Χάρις στην ύπαρξη των διευκολύσεων από τις βάσεις στη Σούδα, οι ΗΠΑ τα τελευταία οχτώ χρόνια στήριξαν και στηρίζουν τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις: Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά – Βενιζέλου και τώρα την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διότι η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι επίσης προς το αμερικανικό συμφέρον. Η δική μου θέση είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν, παρά τη δραματική κατάσταση που βρισκόμαστε, διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. Διαπραγμάτευση η οποία έχει ήδη αρχίσει: η συμφωνία για τις βάσεις ανανεώθηκε για ένα χρόνο. Είναι μια μεταβατική συμφωνία. Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές χρειάζονται μία πενταετή συμφωνία με την οποία όμως η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει πολιτικά και διπλωματικά ανταλλάγματα, οικονομικά ανταλλάγματα και εξοπλισμούς στον αμυντικό τομέα».

ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΝ
Αναφορικά με τον νέο πρόεδρο των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ ο κ. Μαλλιάς σημειώνει:
«Το καινούργιο μου βιβλίο λέγεται: «Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: Η Νέα Τουρκία και Εμείς». Επειδή ακριβώς ο πρόεδρος Τραμπ αποδίδει τεράστια σημασία –είναι το πρώτο του μέλημα- στον στρατιωτικό τομέα, στην ενίσχυση του αμυντικού βραχίονα, αυτός είναι και ένας λόγος ο οποίος επιτρέπει στην Ελλάδα με σύνεση και σωφροσύνη, όχι με φωνές και μπαλκόνια, να διαπραγματευτεί για να εξασφαλίσει εκείνα τα οφέλη τα οποία χρειαζόμαστε σαν οργανωμένη χώρα, σαν έθνος».
Οσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, ο κ. Μαλλιάς σχολιάζει πως « εμείς έχουμε το εξής πρόβλημα – είδατε και την επίσκεψη Ομπάμα: τα προβλήματά μας αρχίζουν και συνεχίζονται και οξύνονται όταν οι συμβολισμοί παύουν να υπάρχουν. Δηλαδή, ξαναγυρίσαμε στη μιζέρια και στην εσωστρέφειά μας ακριβώς τη στιγμή που έφευγε το αεροπλάνο του Μακρόν. Συνεπώς, οι εξάρσεις, οι ωραίες αυτές στιγμές ανάτασης είναι καλές, θα προτιμούσα όμως να έχουν μία διάρκεια».