Monthly Archives: Φεβρουάριος 2019

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Hellas Journal, 21/09/2019 Μετά την κύρωση  της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ βαίνουμε σε μια νέα φάση την οποία αποκαλώ το Μετα-Μακεδονικό ζήτημα .

Θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι τόσο από πολιτική όσο και από θεσμική άποψη, η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω διευρύνσεις και εντάξεις.
Σήμερα ακόμη πολλοί εξακολουθούν να νιώθουν ενοχλημένοι με την «προκατάληψη» που χρωμάτισε ορισμένα σχόλια και δηλώσεις αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Την ευχή για «προβλεψιμότητα» στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας εκφράζει ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων και την περί αυτής επίσημη γραπτή ενημέρωση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ερχόμαστε αντιμέτωποι πλέον με το μείζον θέμα της μακεδονικής γλώσσας. Παρά τους ισχυρισμούς κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης, η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη macedonian (μακεδονική) γλώσσα. Τούτο δε, χωρίς να υπάρχει λόγος. Απολύτως κανένας.

Στις λίστες με τα ευπώλητα των περισσοτέρων βιβλιοπωλείων και εντύπων τις τελευταίες μέρες κυριαρχούν δύο βιβλία τα οποία πραγματεύονται το ίδιο θέμα, τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό» των καθηγητών Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, και «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» του Πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά, με πρόλογο Ευάγγελου Βενιζέλου.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία-Η αυτοψία της δύσκολης συμφωνίας των Πρεσπών” των εκδόσεων Ι. Σιδέρη, ο Πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ ,π.Ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης συζητά με τον συγγραφέα , πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Μαλλιά.