Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.kathimerini.gr, 12/06/2022
«Το διεθνές δίκαιο και η ευρωπαϊκή ισορροπία προτάσσονται στην Ουκρανία. Ειδικότερα δε το Άρθρο 2 (πόλεμος ή απειλή πολέμου) του Χάρτη του ΟΗΕ και τα θεμελιώδη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνεργασία κείμενα της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και της Χάρτας του Παρισιού για μια Νέα Ευρώπη. Τώρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις επίσημες εχθρικές εκδηλώσεις της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας… Η απειλή πολέμου μόνιμα βρίσκεται στα χείλη, στο μυαλό και στον σχεδιασμό της Αγκυρας. Η κλιμάκωση των τουρκικών κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ολοκλήρωσης της Ελλάδος ιαχών συγχρονίζεται πλήρως… Είναι δύσκολο να ισχύσουν για την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδος αυτά που διακηρύσσουμε για την Ουκρανία; Τα ισχύοντα για μη μέλη του ΝΑΤΟ δεν ισχύουν για τα μέλη του;».
Αυτά έγραφα μεταξύ άλλων στην «Κ» της 22ας Φεβρουαρίου, δύο μόλις μέρες πριν εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκατό μέρες αργότερα η Ρωσία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ταπείνωση. Λάθος υπολογισμοί του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναγνωρίζεται από όλους η πολιτικοστρατιωτική αποτυχία του στην Ουκρανία και η μείωση της προβολής παγκόσμιας ισχύος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αναζητείται –όχι όμως από όλους– ένας εύσχημος τρόπος να τελειώσει ο βάρβαρος πόλεμος χωρίς ανεπανόρθωτη ταπείνωση της Ρωσίας και του προέδρου Πούτιν. Διόλου κολακευτικό το σκεπτικό για τη χώρα που επεδίωκε να αναγνωρισθεί ως παγκόσμια υπερδύναμη.
Κοινή και η πορεία της Τουρκίας του προέδρου Ερντογάν. Αν κάνει το λάθος –πολιτικοί του αντίπαλοι τον ενθαρρύνουν– να μεταφέρει στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Εβρο και στο Αιγαίο τις επιθετικές του διαθέσεις θα υποστεί την ίδια με τον Πούτιν αυτοκαταστροφή. Με τη διαφορά ότι ουδείς θα βρεθεί να τον συνδράμει για να αποφύγει τελικά την προσωπική του ταπείνωση και προφανώς το πολιτικό του τέλος.
Η Ελλάδα έχει ήδη σαφή ανωτερότητα και στους ακόλουθους τομείς:
• Συνεχή ποιοτική και ποσοτική ροή χρήσιμων πληροφοριών (intelligence) από διαφορετικές πηγές. Δεν χρειάζεται να εξειδικεύσω.
• Κατά κράτος έχουμε νικήσει την Τουρκία στο πεδίο της λεγόμενης «διεθνούς νομιμοποίησης», εκστρατείας πληροφόρησης, ακόμη και «προπαγάνδας» αν προτιμάτε. Αντιμετωπίζουμε στη διεθνή σκηνή την Τουρκία του προέδρου Ερντογάν με τα επιχειρήματα που αφειδώς μας παρέχει. Εχοντας διατελέσει πρέσβης στην Ουάσιγκτον μπορώ να βεβαιώσω ότι δεν απαιτείται κόστος και χρόνος για να πετύχουμε την άμεση επιβεβαίωση της ακρίβειας των θέσεων και της σημασίας των χαρτών που ανέλυσαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το πράττει άμεσα, δωρεάν και με μεγάλη πειστικότητα ο κ. Ερντογάν.
• Ας το πούμε ανοικτά. Οι σπασμωδικές επιθετικές κινήσεις –δεν έχουν πλέον τον χαρακτήρα του λεγομένου απρόβλεπτου στρατηγιστή– και η πολιτική του προέδρου της Τουρκίας συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνευ προηγουμένου στρατιωτική/αμυντική ενίσχυση της Ελλάδος, με ενεργές συμπράξεις και συμμαχίες που ενοχλούν το καθεστώς της Αγκυρας και με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Κυρίως όμως στην πεποίθηση της ελληνικής υπεροχής. Η Τουρκία χάνει έδαφος στον πυρήνα της μέχρι πρότινος έναντι της Ελλάδος προβολής στρατιωτικής ισχύος.
• Τόσο ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και οι ανώτατοι επιτελείς γνωρίζουν πότε και πώς θα ενεργοποιηθούν συγκεκριμένες ρήτρες αμυντικής συνδρομής που έχουμε συνομολογήσει με συγκεκριμένες χώρες. Σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδος. Η άλλη πλευρά προσπαθεί άκομψα συχνά να εξακριβώσει. Εχουν γνώσιν οι φύλακες.
Δεν είναι λίγοι –εκτός Ελλάδος βρίσκονται– εκείνοι που θεωρούν ότι μια λάθος στρατιωτική περιπέτεια της Τουρκίας θα απομάκρυνε τον πρόεδρο Ερντογάν από την Τουρκία.
Οι Ελληνες δεν έχουμε την πολυτέλεια εικασιών. Σταθερά επιδιώκουμε και θέλουμε την ειρήνη. Μόνο την ειρήνη. Ας είναι βέβαιοι οι στρατοκράτες της Αγκυρας. Είμαστε πανέτοιμοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Αν προκληθούμε το ανταποδοτικό κτύπημα θα είναι πειστικό και συντριπτικό. Οι καλές εξηγήσεις κάνουν τους καλούς γείτονες.
Υστερόγραφο περί… συμπλεγμάτων: Η Ελλάδα νιώθει άνετα και μεγαλουργεί στα σημερινά της σύνορα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως φοβική, μικρή και αδικημένη που θέλει να μεγαλώσει. Οθωμανικά σύνδρομα.