Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”, 03/01/2024
Εκτός Ελλάδος, έμαθα για τον θάνατο της γιαγιάς του, Καλλιόπης. Έφυγε 98 ετών. Τόσα και τόσα έζησε και είδε στη Χειμάρρα. Οι δικοί της πενθούν. Δεν μπορούσαν όμως ποτέ να φανταστούν ότι θα ξαναζούσαν στα δικά τους μέρη γνώριμες εικόνες βγαλμένες από την εποχή του Ενβέρ Χότζα.
Ανακουφίστηκα προς στιγμήν όταν ο γιος του ο Πέτρος μου είπε στο τηλέφωνο ότι θα του δώσουν άδεια να παραστεί στην κηδεία της. Τον είχε επισκεφθεί στις φυλακές του Φίερι –μεταξύ Τιράνων και Αυλώνα– τις μεγαλύτερες της Αλβανίας, χωρητικότητας 1.200 φυλακισμένων, όπου τον μετέφεραν πρόσφατα. Δεν αγνοώ τον πραγματικό λόγο της μεταγωγής του. Στην Αλβανία του κ. Ράμα μικρή σημασία έχει.
Αλυσοδεμένο τον είχαν. Βάναυσα του φέρθηκαν. Απάνθρωπη συμπεριφορά. Δεν του επέτρεψαν καν να μπει με αστυνομική συνοδεία στον ιερό ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ για να φιλήσει το άψυχο σώμα της. Γιατί; Κατηγορείται, χωρίς όμως τίποτα μέχρι στιγμής να μπορεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο, για «απόπειρα εξαγοράς ψήφων». Με το ποσό των 380 ευρώ… Ας υποθέσουμε προς στιγμήν ότι είναι αλήθεια. Όμως, οι μάρτυρες κατηγορίας είτε δεν προσέρχονται στο δικαστήριο είτε διαψεύδουν το κατηγορητήριο. Ο εντεταλμένος από την κυβέρνηση των Τιράνων για το στήσιμο της σκευωρίας αστυνομικός παραδέχθηκε ότι έδωσε 7.000 ευρώ στον «μάρτυρα – προβακάτορα». Ο ίδιος επιβραβεύθηκε για τις υπηρεσίες του με βαθμολογικές και μισθολογικές προαγωγές. Από τη Χειμάρρα στον Αυλώνα. Ήμουν παρών στη δίκη κατά την κατάθεσή του.
Κυριακή 31 Δεκεμβρίου. Τελευταία μέρα του 2023. Κοιμητήριο δίπλα στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Ο εκλεγμένος από τον λαό της Χειμάρρας δήμαρχός της περιστοιχίζεται από πολυάριθμους φρουρούς των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων. Για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του στις 12 Μαΐου και την οκτάμηνη φυλάκισή του εμφανίζεται στη δική του πόλη. Στους δικούς του. Μπροστά σε αυτούς που τον εξέλεξαν δήμαρχο. Τον μεταχειρίζονται ως εγκληματία. Ξεχνάμε; Τέτοιες μέρες πέρυσι εκείνος προετοίμασε, υποδέχθηκε και προσφώνησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κατά την ιστορική του επίσκεψη στη Χειμάρρα. Εκεί στον πεζόδρομο. Σήμερα τον ταπεινώνουν. Εντύπωση προκαλεί η αξιοπρέπεια και η αυτοκυριαρχία του.
Η θλίψη και η ντροπή που νιώσαμε για όσα έγιναν στην κηδεία της γιαγιάς Καλλιόπης την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου στη Χειμάρρα ας μην αποτελέσουν μόνο στιγμιαία αγανάκτηση. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Αλβανίας του πρωθυπουργού κ. Ράμα απέναντι στον ελληνισμό της Χειμάρρας.
Κάποιοι στην Αθήνα έτρεφαν και ίσως τρέφουν ακόμη ψευδαισθήσεις. Μπορεί να τελούν ακόμη υπό την επήρεια του καλλιτεχνικού του ταλέντου από την έκθεση στο Ζάππειο. Τα ποδοπατημένα των Ελλήνων της Χειμάρρας μνήματα στο κοιμητήριο και η βάναυση συμπεριφορά απέναντι στον εκλεγμένο δήμαρχό της μπροστά τον λαό του, μας θυμίζουν με σκληρό τρόπο το αληθινό πρόσωπο του κ. Ράμα. Προσωπείο φοράει μόνο όταν συμπεριφέρεται ως δήθεν νεωτεριστής με διαδοχικούς κορυφαίους πολιτικούς της Ελλάδος.
Μπορούμε να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας; Πώς κάποιοι θεωρούν ότι καλό θα ήταν να γυρίσουμε σελίδα; Πώς δεχόμαστε να συζητάμε προτάσεις που περιφρoνούν την αρχή της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας στη Χειμάρρα;
Υστερόγραφο για τη Γερμανία. Καλόν θα ήταν να μάθει και ο καγκελάριος Σολτς τι ακριβώς έγινε σε μία κηδεία στη Χειμάρρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2024. Αν εξακολουθούν παρ’ όλα αυτά να θεωρούν ότι δεν πρόκειται για μία προσβολή και ένα ράπισμα στις ανθρωπιστικές αξίες και θρησκευτικές παραδόσεις της Ευρώπης, τότε έχουμε κάθε λόγο να απορούμε. Όχι για τη γειτονική μας Αλβανία έρμαιο των πρακτικών των πολιτικών της ηγετών, αλλά για την ίδια τη Γερμανία. Σε μια στιγμή μάλιστα που περισσότερο από ποτέ ίσως μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Πολέμου έχουμε ανάγκη την επικράτηση του δικαίου, της δημοκρατίας και των αξιών.