1.Το Σύνταγμα της Ελλάδος στο Άρθρο 2, στις θεμελιώδεις υποχρεώσεις της Πολιτείας ,ορίζει ότι :«H Eλλάδα, ακολουθώντας τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των κρατών». Ειρήνη όμως δεν μπορεί να σημαίνει μόνο την αποτροπή και αποφυγή του πολέμου ή την αποσόβηση μίας στρατιωτικής αναμέτρησης. Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ έλεγε ότι «Ειρήνη δεν είναι η απουσία πολέμου αλλά η επικράτηση του Δικαίου». Αυτός είναι και ο δικός μας ορισμός της ειρήνης Την ειρήνη αυτή επιθυμούμε και αυτήν επιδιώκουμε. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Τελική Πράξη του Ελσίνκι και ο Χάρτης των Παρισίων για μία Νέα Ευρώπη ( Νοέμβριος 1990) προτάσσουν την βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο ειρηνική επίλυση των διαφορών .
2.Η Ειρήνη δεν εξασφαλίζεται με την «λογική » των όπλων,ούτε με τον φόβο, με την υποταγή ή με επαχθείς όρους. Επιπλέον ,η διαπραγμάτευση προϋποθέτει ισορροπία ισχύος και ισοδύναμα μέρη. Την κλονισμένη στο πρόσφατο παρελθόν ισορροπία στρατιωτικής ισχύος με την Τουρκία αποκαθιστά με ρυθμούς ταχύτατους η συνεπής και συνεκτική πολιτική της κυβέρνησης. Χωρίς δυστυχώς να έχει ούτε καν εντός της Βουλής την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την βάρβαρη Ρωσική εισβολή και τον πόλεμο του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, γεννιέται στην Ευρώπη ένας ανισόρροπος, καινούργιος κόσμος.Ο κυνισμός του πολέμου και των όπλων-προσφυγικών, ενεργειακών ,τροφοδοτικής αλυσίδας περιλαμβανομένων-ο αναθεωρητισμός και η βίαια αλλαγή των συνόρων , η υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και αξίας, καθώς και η «παρασυνεπής λογική» είναι βασικά συστατικά του. Μας είναι γνωστά άλλωστε.Η τουρκική εισβολή και η κατοχή της Κύπρου και η επιχειρησιακή προβολή των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνουν ότι : η στρατηγική της εδαφικής επέκτασης της Τουρκίας, η ενσάρκωση του τουρκικού αναθεωρητισμού, όπως και της ρωσικής εμπνέονται από το περί «ζωτικού χώρου» δόγμα.
3.Μόνιμος στόχος της Τουρκίας δεν είναι η εξασφάλιση μίας κατά το Δίκαιο ειρήνης που θα διασφαλίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Ελλάδα στην βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της ήταν και φοβούμαι ότι είναι η «προσαρμογή» της Ελλάδος στους όρους του παιχνιδιού της Τουρκίας. Ανεξαρτήτως των εκλογών στην Τουρκία, δεν έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Στοχεύει να αντικαταστήσει στη πράξη και την Συνθήκη της Λωζάννης. Η Άγκυρα συστηματικά την υπονομεύει και κατά το δοκούν παρερμηνεύει επικαλούμενη και μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών. Θα ήμουν ευτυχής και θα χαιρετήσω οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής της. Σήμερα πάντως δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.
4.Είναι άραγε φυσιολογική μία διαδικασία συνεννόησης υπό συνθήκες απειλής πολέμου η έστω «μη πολέμου»;Eκτός δηλαδή των προνοιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών; Η Τουρκία σταθερά επιδιώκει την μεταβολή των όρων της βάσης συμβίωσης μας που θα υποκαταστήσει έτσι και την Συνθήκη της Λωζάννης. Μας το υπενθυμίζει η εδώ και δεκαετίες η ολοένα διευρυνόμενη τουρκική ημερήσια διάταξη. Την γνωρίζουμε στο σύνολό της. Η θεματική των διεκδικήσεων τίθεται επίσημα ,δημόσια και καθαρά από την Άγκυρα ως η μόνη βάση του «Διαλόγου» και ως το μοναδικό πλαίσιο μίας «συζήτησης πακέτου».
- Ας θυμηθούμε ότι η Τουρκική απειλή είναι στρατιωτική, άμεση και πραγματική. Επιδιώκει:
– την βίαια, με πόλεμο αν απαιτηθεί μεταβολή του εδαφικού καθεστώτος της Ελλάδος,
– την μεταβολή των όρων της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου Πελάγους,
-τον περιορισμό και την καταστρατήγηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ν.Α.Μεσόγειο.
Βέβαιο είναι ότι η άμεση επίδειξη αλληλεγγύης της Ελλάδος στην ανείπωτη καταστροφή στην Τουρκία έχει συμβάλει στην αποκατάσταση μιας ψυχικής επαφής.Θα ήταν όμως ασεβής πόθος να σπεύσουμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι θα οδηγήσει σε ριζική μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής.Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας .Αν όμως η χείρα φιλίας που προτείνουμε οδηγήσει έστω σε μία ανάπαυλα ,σε ήρεμα νερά στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τούτο είναι προς όφελος της Ελλάδος.
6.Η αμυντική και διπλωματική μας ισχύς και ετοιμότητα, η αποτρεπτική μας ισχύς και η αποφασιστικότητα μας είναι σήμερα στο επιθυμητό επίπεδο. Η Τουρκία θυμώνει και θεωρεί ότι την απειλούν:
- Η ενδυνάμωση της ισχύος και της αξιοπιστίας της Ελλάδος και η ενίσχυση της ελληνικής άμυνας.
- Η άρνησή μας να αυτό-αφοπλισθούμε για να διευκολύνουμε τα επιθετικά σχέδιά της.
Οι διευθετήσεις αυτοάμυνας για την προστασία του πληθυσμού και των βασικών υποδομών(σχολεία, νοσοκομεία κλπ.) στα νησιά επιβάλλονται και από το «φυσικό δικαίωμα» (droit naturel) της αυτοάμυνας. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη ανάγνωση του Άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
7.Η αυτοάμυνα, υπέρτατης ανθρώπινης αξίας φυσικό δικαίωμα. Ουδείς και καμία συνθήκη δεν μπορούν να το αναιρέσουν. Οι διευθετήσεις αυτοάμυνας στα νησιά έχουν τα κοινά χαρακτηριστικά της:
- Δυσαναλογίας: Δεν είναι αναλογικά του μεγέθους των τουρκικών στρατευμάτων και αποβατικών σκαφών . Έγιναν μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και επίσημες απειλές εισβολής .
- Πρόληψης και μη κλιμάκωσης:Δεν έχουν επιθετικό σκοπό ή φύση κλιμάκωσης, αλλά προληπτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα
8.Σήμερα μόνο η σταθερή ,πειστική και αξιόπιστη ενίσχυση της άμυνας μας και των αποτρεπτικών μας δυνατοτήτων συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αναγκαία και αναντικατάστατη διπλωματία προς ειρηνική επίλυση των διαφορών . Εδώ και πολύ καιρό κυριαρχούσε στην Τουρκία η Ύβρις. Η Άγκυρα στόχευε ταυτόχρονα στον εκφοβισμό και στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των ελλήνων πολιτών στην Πολιτεία ,στην κυβέρνηση και στους πολιτικούς της.
9.Αντίθετα το μήνυμα που διαχρονικά στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία συνοψίζεται στην φράση «δεν μας καταλαβαίνετε σωστά» Ιδού μερικοί λόγοι :
-H κατά το Σύνταγμα προσήλωση της Ελλάδος στο Διεθνές Δίκαιο, στις Διεθνείς Συνθήκες ,στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό κεκτημένο δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη.
-Λάθος είναι αν ερμηνεύατε την φιλειρηνική πολιτική μας ως ένδειξη αδυναμίας ή υποχωρητικότητας.
-Λάθος να ερμηνεύει η Τουρκία την διαχρονική μας πολυφωνία ως αδυναμία ή ακόμη και ως ένδειξη κατανόησης στις θέσεις σας. Ποιός θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάποιον που καθημερινά απειλεί με πόλεμο;
10.Η επιθετική Τουρκία προτιμούσε κατά κανόνα να υποτιμά την Ελλάδα. Όπως έπραξε τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο. Τα σχέδια του Προέδρου της Τουρκίας ,όπως παλιότερα του Ξέρξη ,προσέκρουσαν στην ισχυρή βούληση της πολιτικής ηγεσίας ,στην ομόθυμη στάση των πολιτικών αρχηγών και στις πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδος. Παρά κάποιες κομματικές κακοφωνίες και τις αχρείαστες υποσημειώσεις . Η υβριδική τουρκική επίθεση απέτυχε.Το καλοκαίρι του 2020, η Τουρκία μετέφερε την επιθετική δράση – πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια -σε καθαρά επιχειρησιακό πεδίο στο Αιγαίο. Η Ελλάδα αντιπαρατάχθηκε με επιτυχία.
Το μήνυμα μας είναι καθαρό. Θέλουμε την ειρήνη. Το ζωτικό μας υπαρξιακό θα ισχυριζόμουν συμφέρον ,το υψηλό ηθικό μας και τα πατριωτικά κίνητρα αντιπαρατάσσονται στην ψευδαίσθηση της τουρκικής αριθμητικής υπεροχής.
11.Τρία χρόνια μετά την απόπειρα εισβολής στον Έβρο υπάρχουν υπαρξιακά για την Ελλάδα ερωτήματα:
Ποιά θα ήταν η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα αν τον Μάρτιο του 2020 είχε καταρρεύσει ο Έβρος; Ποιά θα ήταν σήμερα η ισορροπία ισχύος με την Τουρκία ; Θα μπορούσε να σταθεί όρθια η Ελλάδα αν χιλιάδες κάθε κατηγορίας φυγάδες προωθημένοι επίσημα και οργανωμένα από την Τουρκία, παραβίαζαν βίαια τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος;Ποιά αλήθεια θα ήταν η αξία και η θέση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ αν δεν μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της;
12.Η Τουρκία ήθελε να προκαλέσει :Πολιτική κρίση ,ανεπανόρθωτο ίσως κλονισμό της Ελλάδος, αστάθεια διάρκειας και ανατροπή της ελληνικής κυβέρνησης 250 μέρες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019.
Επικράτηση της ψυχολογίας του αδύνατου απέναντι στην Τουρκία, ανυποληψία και βαθιά κρίση στις σχέσεις μας με Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Ταπείνωση και απαξίωση στα μάτια των βαλκάνιων γειτόνων μας, οι οποίοι προσπαθούν με επιτυχία να κρατήσουν απροσπέλαστα τα σύνορά τους.
13.Με ικανοποίηση παρατηρούμε την λίαν θετική εξέλιξη στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να σημειώσω ότι οι σχέσεις μας δεν είναι σχέσεις που αφορούν έναν κατάλογο κοινών εχθρών. Στηρίζονται σε ένα κατάλογο κοινών αξιών και κοινών συμφερόντων. Ανεξαρτήτως της θέσης που μπορούσαν να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι δυνατόν κανείς να ανέμενε από την Ελλάδα να μην είναι η πρώτη που θα καταδικάσει κάποιον ο οποίος:Α)κάνει παράνομη εισβολή στα εδάφη του γείτονά του, Β) μετέρχεται του πολέμου και της βαρβαρότητάς του για να επιτύχει τους στόχους του εφαρμόζοντας το δόγμα του ζωτικού χώρου, Γ)ανατρέπει την τάξη και την ισορροπία που προσφέρουν ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα, συνεπώς, δικαίως βρίσκεται στην σωστή πλευρά, με τον άνθρωπο και τις αξίες του.
14.Η αυθόρμητη ενεργητική αλληλεγγύη-ανιδιοτελής και άδολη-προς τον τούρκο γείτονα που έχει πληγεί από μία άνευ προηγουμένου ανείπωτη καταστροφή εκδηλώθηκε άμεσα. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ενήργησαν με βάση την θεμελιώδη αρχή μας.Τον ανθρωπισμό. Την αξία του ανθρώπου. Την σημασία της ανθρώπινης ζωής. Μας οδηγούν οι πολιτιστικές και συνταγματικές αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατίας μας.Η ανθρωπιστική καταστροφή δεν έχει τέλος. Η έκταση και οι συνέπειες της βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες είναι ανυπολόγιστες. Τόσο στην Τουρκία όσο και στην Συρία. Ας ευχηθούμε τώρα ο ελληνικός ανθρωπισμός να βρει πραγματική ανταπόκριση. Μόνιμη και όχι περιστασιακή.Να αποτελέσει έτσι ανάχωμα και αντίδοτο στις πολεμικές ιαχές και στον αναθεωρητισμό.
15.Ας αναρωτηθεί επίσης η γειτονική Τουρκία αν θεωρεί σκόπιμο και αναγκαίο να μετέρχεται προκλητικών επιθετικών «μέσων» κατά της Ελλάδος στα οποία έχει δώσει ονομασίες καταστρεπτικών φυσικών φαινομένων. Ας διερωτηθεί αν θα συνεχίσει να προκαλεί την Ελλάδα με το ερευνητικό της σκάφος που το αποκαλεί «Σισμίκ» και να απειλεί την Αθήνα με τον βαλλιστικό της πύραυλο «Ταϊφούν-Τυφώνα».
16. Ειρήνη πραγμάτων πάντων μέτρο. Δεν γνωρίζω αν προκρίνοντας την ειρήνη κινδυνεύω να χαρακτηριστώ από τους εκ του ασφαλούς πολεμοχαρείς ως ενδοτικός. Ειρήνη όμως όχι υπό την απειλή πολέμου αλλά βασισμένη στην ισορροπία και στην σταθερότητα που διασφαλίζει το Διεθνές Δίκαιο . Είναι μετά βεβαιότητας προτιμότερη των καταστροφών ενός πολέμου. Η συμφορά του πολέμου είναι το καλύτερο μάθημα υπέρ της ειρήνης.